Vuokra-asuntomarkkinat selviävät koronasta ”kuivin jaloin” – muuttuuko mikään?

fincap_0014_Pekka Suuripää_web_HJM_1979

En tiedä toimialaa johon korona ei olisi aiheuttanut muutoksia, tavalla tai toisella. Toiset toimialat voittavat ja toiset kärsivät, osa hetkellisesti ja osa pitkäaikaisesti tai pysyvästi. Muutoksia tulee eri aloilla niin loppukäyttäjien tarpeisiin, tarpeita tyydyttäviin tuotteisiin ja palveluihin sekä niiden tuotanto- ja palveluprosesseihin. Vuokra-asuntomarkkinat eivät edusta poikkeusta tästä säännöstä.

Kokonaisuudessaan vuokra-asuntojen kysyntä on hieman vähentynyt epidemia-aikana. Syitä tähän on useita. Ihmisillä on epävarmoina aikoina taipumuksena pitkittää päätöksentekoaan ja lykätä muuttoaikeitaan, ellei muutto ole aivan välttämätöntä juuri nyt. Toisaalta työn perässä muuttaminen toiselle paikkakunnalle on hetkellisesti vähentynyt, sillä yritykset eivät ole rekrytoineet viimeisen vuoden aikana työvoimaa normaaliin tahtiin. Oppilaitokset siirtyivät keväällä 2020 etäopiskeluun, mikä aiheutti sen, että osa opiskelijoista irtisanoivat ennenaikaisesti asuntojaan.

Samalla rakentaminen on jatkunut edelleen vilkkaana ja uusia asuntoja on ilmestynyt markkinoille normaalissa tahdissa kilpailemaan samoista vuokralaisasiakkaista. Olemmekin kohdanneet lievää ylitarjontatilannetta vuokra-asuntomarkkinoilla mm. Tampereella ja Jyväskylässä, missä on ollut hetken vuokralaisen markkinat hilliten vuokrien korotuksia, pidentäen vuokrausaikoja ja aiheuttaen jopa tyhjiä kuukausia satunnaisesti.

Viime kesä opetti, että markkinoiden hetkellinen hiljentyminen on kuitenkin vain ”tyyntä myrskyn edellä”. Itse asunnon tarve ei poistu mihinkään, toimenpiteet vain siirtyvät hieman tuonnemmaksi. Viime kesänä epidemiatilanteen helpottumisen myötä vuokrasimmekin asuntoja selvästi enemmän kuin koskaan aiemmin. Monin paikoin vuokra-asunnot loppuivat tuolloin kesken ja jouduimme ”myymään ei-oota”. Samaa ennakoimme tapahtuvan myös tänä vuonna. Uskon, että tuleva kesä ja syksy 2021 ovat erittäin vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla.
Muuttuuko siis mikään?

Vuokra-asumisen suosion yleistyminen on jo pidemmän aikaa ollut yksi asumisen megatrendeistä. Epävarmat ajat luovat tarvetta joustaville asumisratkaisuille, joita vuokra-asuminen edustaa. Uskon vahvasti, että korona vahvistaa ja vauhdittaa entisestään vuokra-asumisen suosiota, myös pitkällä aikajänteellä. Monille nuorille aikuisille vuokra-asuminen on pysyvä ja valittu asumisratkaisu, mikä puolestaan luo kysyntää monipuolisille vuokra-asunnoille eri elämäntilanteisiin ja -vaiheisiin.

Viimeisen 14 kuukauden aikana ihmiset ovat viettäneet kotona entistä enemmän työ-, opiskelu ja vapaa-aikaansa, mikä luonnollisesti lisää omaan kotiin liittyviä vaatimuksia. Koti ei ole vain paikka, missä nukutaan, vaan kotona pitää myös viihtyä ja kyetä tarvittaessa etäopiskelemaan ja -työskentelemään. Mielenkiintoista on ollut huomata, että laitakaupunkien ja ympäryskuntien suosio on ollut kasvussa, mikä selittynee ihmisten tarpeella päästä asumaan väljemmin ja lähemmäksi luontoa, kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien äärelle.

Vuokralaiset vaativat tulevalta kodiltaan mm. etätyötilaa, tilavaa lasitettua parveketta, hyviä kulkuyhteyksiä ja hyviä palveluita modernien pintamateriaalien ja laadukkaan varustustason lisäksi. Suomalaiset uudet vuokra-asunnot täyttävät pääsääntöisesti nämä laatukriteerit, mutta vanhat remontoimattomat vuokra-asunnot eivät. Tämä on näkynyt selvästi siten, että vanhojen ja remontoimattomien vuokra-asuntojen vuokraaminen on huomattavasti hankalampaa kuin 2010-2020-luvulla valmistuneiden asuntojen. Neliövuokrien erot näiden asuntotyyppien välillä ovat huomattavia, parhaimmillaan jopa 50% luokkaa.

Vuokra-asumisen suosion säilymiselle ja kasvulle ei näy mitään esteitä, kunhan vain kyetään vastaamaan muuttuviin nykyisten ja tulevien vuokra-asujien tarpeisiin. Uskon vahvasti, että suomalainen vuokra-asunto on tulevaisuudessakin hyvin pintansa pitävä omaisuuslaji, kunhan se on sijainniltaan, asuntotyypiltään, pohjaratkaisultaan ja varustetasoltaan järkevä. Me FinCapissa työskentelemme sijoitusasuntojen parissa päivittäin eri rooleissa ja sparraamme asuntosijoittajia mielellämme, jotta he saavuttaisivat tavoitteensa menestymään vuokranantajina. Ota siis meihin yhteyttä, niin jutellaan lisää!

FinCap Kiinteistövarainhoito tarjoaa ainutlaatuisen palvelukokonaisuuden sijoittajien käyttöön. Tarjoamme käyttöösi kiinteistö- ja asuntosijoittamisen palvelukokonaisuuden, joka kattaa isännöinnin, liiketilamanageerauksen, hallinnoinnin, vuokrauksen, sijoittajamyynnin ja kiinteistöarvioinnin. Yhdessä nämä palvelut tarjoavat mahdollisuuden kehittää, kasvattaa ja ratkaista kiinteistösijoittamisen tarpeita kanssamme.

Pekka Suuripää
vuokrausjohtaja
FinCap Vuokrauspalvelu Oy
[email protected]

2024202320222021202020192018

2024202320222021202020192018